Standard

În anul 1874 într-un club select din Anglia se prezenta pentru prima dată un dans importat din SUA

Vals Lent | Dancetination

… numit “Boston”.
Între 1910 şi 1914 foarte multă lume mergea în centrul Londrei în Boston Club din hotelul Savoy pentru a dansa Vals Boston, predecesorul Valsului Lent de astăzi.

Măsura Muzicală Este De 3/4, Tempoul Fiind De 27-30 Măsuri Pe Minut.

Fiind un dans de origine engleză, muzica îi conferă un anumit caracter romantic, visător, sentimental şi sensibil. Este caracterizat prin înălţări şi coborâri ample şi elegante fiind considerat regele de necontestat al dansurilor de societate.

Tango-ul s-a născut în suburbiile oraşului Buenos Aires având rădăcini în dansul Milonga

Tango | Dancetination

… Iniţial acests era un dans exclusiv al bărbaţilor, fiind respins atât la Londra cât şi la Paris.

În 1907, după câteva schimbări de stil şi în urma unui concurs de dans din Riviera Franceză unde dansatorii au fost foarte apreciaţi, Tango-ul a fost acceptat atât la Paris cât şi la Londra la petreceri – ceaiuri sau cine dansante care aveau ca invitaţi dansatori profesionişti.

Măsura muzicală este de 4/4, tempoul fiind de 30-33 măsuri pe minut.

Caracterul dansului este dat de mişcările sincopate şi de pauzele dramatice, iar maniera de abordare depinde în mare măsură de abilitatea dansatorilor de a se adapta caracterului pasional al acestuia.

Valsul vienez este cel mai vechi dintre dansurile standard actuale …

Vals Vienez | Dancetination

… A apărut în a doua jumătate a secolului 18 din German şi din Ländler-ul austriac. German-ul a fost un dans impunător dansat pe două linii. Partenerii stăteau unul în faţa celuilalt şi se deplasau înainte şi înapoi, câteodată trecând pe sub braţele celeilalte linii sau întâlnindu-se la mijloc. Paşii şi figurile Landler-ului au fost reduse datorită vitezei la şase paşi astfel născându-se Valsul Vienez.

Predecesoare acestui dans au fost şi Allemande şi Menuetul.

Valsul vienez era numit dansul interzis, deoarece când a ajuns în sălile vieneze de dans, partenerilor le era permis să se atingă. Devenind un dans de salon, valsul vienez s-a transformat într-un dans elegant, muzica devenind mai rafinată şi orchestrată, instrumentele uzuale fiind pianul, vioara şi basul.

Valsul vienez este un dans rotativ, în care dansatorii se întorc constant fie spre dreapta fie spre stânga, între care intervin paşi fără rotire prin care se face schimbul între direcţiile rotirilor. Un adevărat vals vienez constă numai în rotiri şi paşi de schimbare. Figuri precum flecker sau rotirile pe sub mână sunt invenţii moderne care nu sunt în mod normal dansate la balul anual din Viena.

Măsura muzicală este de 3/4, tempoul fiind de 58-60 măsuri pe minut.

Înaintaşul Slow Fox-ului a fost Foxtrot-ul

Slow Fox | Dancetination

… Foxtrot-ul a fost introdus în Europa înaintea primului război mondial, la origine fiind un dans pasional cu mişcări lente dar şi rapide. La sfârşitul primului Război Mondial foxtrot-ul era alcătuit din walks şi Three Steps urmând ca mai târziu să fie introduse şi alte mişcări precum Fether Step şi Change of Direction, utilizate şi astăzi.

Cu trecerea timpului foxtrot-ul a suferit modificări, la sfârşitul anilor douăzeci problema ritmului ducând la despărţirea lui în Slow-Foxtrot cu 32 bătăi pe minut şi Quick Step cu 50-52 bătăi pe minut.

Măsura muzicală este de 4/4, tempoul fiind de 30-32 măsuri pe minut. Este dansul cu cea mai mare eleganţă, graţie şi stil şi impune dansatorilor un simţ al echilibrului şi o tehnică a picioarelor ce trebuie bine stăpânite, toate acestea conferind spectatorilor impresia de plutire pe ring. Se dansează pe melodiile de mare strălucire ale stilului jazz lent-blues lansat de marii cântăreţi Ella Fitzgerald şi Louis Armstrong.

Acest stil de dans s-a dezvoltat în timpul primului Război Mondial în suburbiile New York-ului …

Quick Step | Dancetination

… provenind la fel ca şi dansul Slow-Fox din Foxtrot.

La sfârşitul anilor douăzeci problema ritmului a dus la despărţirea Foxtrot-ului în Slow-Foxtrot cu 32 bătăi pe minut şi Quick Step cu 50-52 bătăi pe minut.

Charleston-ul este unul din dansurile care au avut o influenţă majoră în formarea şi dezvoltarea Quick Step-ului.

În cele din urmă în anii 1928-1929 s-a născut definitiv Quick-Step-ul, cu figurile sale caracteristice.

Măsura muzicală este de 4/4, tempoul fiind de 50 măsuri pe minut. Este cel mai energic dans standard, jucăuş şi vioi, cu un ritm ascuţit dar, în acelaşi timp, uşor ca un fulg, emanând un farmec aparte. Figurile sunt dinamice pretinzând mult exerciţiu şi sincronizare. Stilul Quick Step-ului este dat mai ales de paşii iuţi ce ocupă în avântul lor un spaţiu mare.

 

Comments are closed.

Daca ai 2 picioare stangi, fii sigur ca unul il indreptam noi, poate chiar pe amandoua !
© Dancetination 2015
Dansul Mirilor TimisoaraViziteaza-ne pe FacebookViziteaza-ne pe YouTubeViziteaza-ne pe Twitter