Latino

Samba este un dans şi un gen muzical brazilian, originar din Bahia, Brazilia, cu rădăcini în Rio de Janeiro…

Samba | Dancetination

… şi Africa, prin intermediul sclavilor africani aduşi să lucreze pe plantaţii. În religia afro-braziliană Candomble, Samba înseamnă a te ruga. Africanii foloseau ritmurile de samba pentru a-şi invoca zeii.

Dansurile native au fost considerate a fi o blasfemie de către europeni, şi s-a încercat în nenumărate rânduri stoparea lor. Cu toate acestea, în multe dintre colonii atât negrii cât şi albii au adoptat acest stil de dans.

Samba a suportat de-a lungul timpului influenţa altor stiluri cum ar fi polka, maxixe, lundu, xote.

În anii 1930, Samba s-a numit Carioca. Filmele au dus rapid la popularizarea ei, ca de exemplu Fred Astaire şi Ginger Rogers dansând acest stil împreună în filme, Flying Down to Rio.

În 1959 a fost acceptată definitiv în programul competiţional, în categoria dansurilor latino-americane. După toate schimbările, contopirile culturale şi simplificările aduse, samba dansată astăzi la nivel social şi competiţional nu mai are prea multe în comun cu samba originală.

Măsura muzicală este de 2/4, tempoul fiind de 50-52 măsuri pe minut. Dansul are un caracter vesel, de carnaval.

Cha-cha-cha, sau Cha-Cha în varianta prescurtată, este un dans de origine cubaneză

Cha-Cha | Dancetination

… dezvoltat din alte două dansuri, mambo şi rumba.

La sfârşitul anilor 1940, în Havana, Cuba, trupele de muzicieni americani şi cubanezi, cântau în cazinourile marilor oraşe. Câteva dintre aceste orchestre au încercat să combine ritmul american de jazz, cu cel cubanez de rumba. Rezultatul a fost Mambo.

În 1951, compozitorul şi violonistul cubanez Enrique Jorrin a introdus ritmul de cha-cha-cha pe ringurile de dans cubaneze în timpul spectacolelor sale cu Orchestra America.

Cha-cha-ul este un dans plin de viaţă, ce implică mişcări rapide ce trebuie să degaje o atmosferă veselă, de joacă, puţin obraznică, ştrengărească. Are un ritm sacadat, plin de vitalitate şi forţă, dansându-se pe melodii ce au împrumutat multe elemente din jazz, beat şi disco.

Din anul 1962, cha-cha-cha-ul face parte din categoria dansurilor competiţionale. Acest dans este popular şi astăzi, iar ritmurile sale pot fi auzite în muzica lui Ricky Martin, Julio Iglesias, Enrique Iglesias, Carlos Santana şi a Gloriei Estefan.

Măsura muzicală este de 4/4, tempoul fiind de 30 măsuri pe minut.

Exista două surse ale Rumbei, una spaniolă şi alta africană…

Rumba | Dancetination

… dar dezvoltarea principală a avut loc în Cuba, deşi au existat dezvoltări similare şi în alte insule din Caraibe şi în general din America Latină.

Acest gen de muzică sau dans a cunoscut notorietatea sub o varietate de nume: Son, Danzon, Guagira, Guaracha, Naningo.

Rumba reprezintã un termen generic, dedicat de profesorii de dans din Statele Unite versiunii modificate a Son-ului cubanez, mult mai lentă şi mai decentă decât varianta originală. Mişcările expresive, lascive şi viguroase ale dansatorilor sunt în armonie cu ritmul imprimat muzicii de către instrumentele de acompaniament, care includ printre altele maracase, clave, marimbola şi tobele Bongo şi Conga.

În 1955 a fost recunoscută oficial, după multe discuţii, versiunea Rumbei Cubaneze.

Măsura Muzicală Este De 4/4, Tempoul Fiind De 25-27 Măsuri Pe Minut.

Senzuală, subtilă şi pasionantă, rumba este numită perla dansurilor latino-americane, fiind un dans al iubirii şi suferinţei. Se caracterizează prin mişcări ample ale bazinului şi unduiri elegante ale braţelor, având o melodicitate lirică, poate chiar un anumit melo-dramatism.

Rumba a fost şi a rămas spiritul şi sufletul muzicii şi dansului latino-american. Ritmurile fascinante şi expresivitatea corpurilor făcând din Rumba unul din cele mai populare dansuri latino-americane.

Paso Doble este un dans de origine spaniolă

Paso Doble | Dancetination

… inspirat din mişcările matadorilor din coridă. În acest dans partenerul este mult mai mult în centrul atenţiei, partenerei revenindu-i rolul capei .

Jive-ul a pornit în Statele Unite de la afro-americani, la începutul anilor 1930…

Jive | Dancetination

… Este o forma vioaie şi fără inhibiţii a Jitterbug-ului, o formă de Swing. Anumiţi paşi de bază sunt similari celor din East Coast Swing, cu o diferenţă majoră privind ritmul foarte sincopat al paşilor triplii şi prezenţa unui swing puternic.

Soldaţii americani au adus Lindy Hop/Jitterbug în Europa prin anul 1942, fiind foarte agreat de tineri. În Statele Unite termenul de Swing a devenit cel mai folosit cuvant pentru a descrie Jive-ul. In UK variaţiile tehnicii au dus la stiluri precum Boogie-Woogie şi Swing Boogie, Jive-ul devenind termenul generic.

În 1968 a devenit unul din cele 5 dansuri latino dansat în competiţiile internaţionale fiind un dans vesel, energic, caracterizat de mişcări rapide, aruncări de picioare, swing şi rotiri rapide. Jive-ul a devenit termenul generic pentru oricare din dansurile Swing, Boogie-Woogie, B-Bop, Le Bop, Rock ‘n’ Roll, Hustle, Hollywood Style, West Coast Swing, Push, Whip, Shag, Jitterbug-Jive, Disco-Fox.

Muzica are un ritm de 4/4, cu tempoul de 42-44 masuri pe minut .

Comments are closed.

Daca ai 2 picioare stangi, fii sigur ca unul il indreptam noi, poate chiar pe amandoua !
© Dancetination 2015
Dansul Mirilor TimisoaraViziteaza-ne pe FacebookViziteaza-ne pe YouTubeViziteaza-ne pe Twitter